bio_Detal Charles

 

Charles DETAL werd geboren te Profondeviile op 28 maart 1914. Op twintigjarige leeftijd wordt hij toegelaten tot de 70ste promotie Ieerling-piloten. Een jaar later, op 31 augustus 1935, wordt hij gebreveteerd en benoemd tot sergeant-vlïeger. Tevens gaat hij bij deze gelegenheid over naar het 2de Regiment van het Vliegwezen. Het is deel uitmakende van het 5de Smaldeel (Blauwe Arend) van dit Regiment, dat hij op 10 mei 1940 de achttiendaagse veldtocht aanvangt. Zijn smaldeel krijgt die morgen de opdracht de vijand het Iuchtruim te ontzeggen ter hoogte van Tongeren. Maar hun Fairy Fox VI C zijn geen partij voor de Duitse Me 109 en het toestel van de 1 Sgt DETAL wordt, samen met nog twee andere, neergehaald tijdens dit luchtgevecht.

Zwaar gewond wordt hij gevangengenomen en opgenomen in het hospitaal van Maastricht. Zodra hij hersteld is, ontvlucht hij Belgïe en via achtereenvolgens Zwitserland, Frankrijk en Spanje bereikt hij Groot-Brittanïe op 13 maart 1942 vergezeld van zijn echtgenote, Grace STOKES.

 Op 15 oktoher van hetzelfde iaar vervoegt hij de Belgische sectie van de RAF. Na een omscholingscursus wordt hem op 23 maart 1943 als Pilot Officer het 609 Smaldeel toegewezen dat op dat ogenblik is uitgunst met Typhoon. Het is aan boord van dit toestel dat hij zeven overwinningen zal behalen, maar helaas ook het leven zal verliezen tijdens een ongeval op 23 maart 1944 bij het oefenen in het afvuren van raketten.

Flying Officer DETAL was houder van het Oorlogskruis met zeven eervolle vermeIdingen en van bet Distinguished Flying Cross met volgende vermelding: "Flying Officer DETAL has served with his present squadron since March 1943, and has consistantly displayed skill, courage and keenness which has greatly inspired his fellow pilots. F/O DETAL has destroyed at least five enemy aircraft and inflicted very severe damage to the enemy.” Ten posthume titel werd hem ook nog de Ridderorde van Leopold toegekend

Flying Officer Charles Detal is peter van de Promotie 93A.