bio_Henry Gonay

 

Majoor Vlieger Henry Gonay is geboren te Theux op 21 juli 1913

Op 30 november 1931 vervoegt Henry GONAY, nauwelijks 18 jaar oud, de Militaire Luchtvaart als beroepsvrijwilliger. Na succesvol de examens te hebben afgelegd, wordt de leerling-piloot GONAY van de 67e promotie aangesteld tot Korporaal Vlieger. Enkele dagen later muteert hij naar het 2e Jachtregiment te SCHAFFEN-DIEST, dat uitgerust is met de Fairey Firefly. In februari 1935 vervoegt hij het 4e Smd te NIJVEL. Hij maakt er zich vlug verdienstelijk en zijn uitzonderlijke kwaliteiten als piloot leiden tot zijn aanstelling als monitor in de vliegschool te WEVELGEM, dit in november 1938.

 Als Adjudant Vlieger wordt hij gemuteerd naar het 3e Smd te DEURNE, dit ter gelegenheid van de reorganisatie van de scholen. Op 10 mei 1940 wordt hij verrast door de Duitse invasie. Drie dagen later wordt hij samen met zijn eenheid naar FRANKRIJK overgeplaatst. Hij voert er zijn taak als monitor verder uit in TOURS en BORDEAUX, maar deze keer op CAUDRON GOELAND.

Na de Franse capitulatie vertrekt hij samen met zijn vrienden Jacques PHILIPPART, Maurice BUCHIN en Giovanni DIEU naar BAYONNE, waar ze inschepen op de "Koningin Emma" met bestemming GROOT- BRITTANNIE. Daar toegekomen treedt hij onmiddellijk in dienst bij de R.A.F. in het depot van GLOUCESTER. Op 12 juli 3.940 wordt hij aangesteld als Pilot Officer.

Na een korte conversiescursus op BLENHEIM bij de 5e OPERATIONELE TRAININGSEENHEID in ASTON DOWN, komt hij terecht in het 235e Smld van "Coastal Command" in BIRCHM NEWTON. Als piloot op BLENHEIM, neemt hij deel aan de Slag om Engeland en vervult hij meerdere opdrachten in de nabijheid van de Duitse kust en boven bezet grondgebied. Op 08 oktober 1940 behaalt hij een eerste overwinning bij het neerhalen van een watervliegtuig Heinkel He 59, dit ter hoogte van CHERBOURG.

Gezien zijn voortreffelijke kwaliteiten als monitor krijgt hij op 23 oktober 1940 het bevel de Frans-Belgische school te ODIHAM te vervoegen. Zijn taak bestond erin meerderde jonge piloten te vormen. Na de sluiting van deze school, volgt hij een conversiestage op Spitfire in de 58ste OPERATIONELE TRAININGSEENHEID van GRANGEMOUTH; hij wordt bevorderd tot "Flying Officer" en naar het 123de Smd te DREM in SCHOTLAND gestuurd.

Achtereenvolgens gaat bij over naar het 64e Smd te TURNHOUSE, daarna als Flight commandant van het 131e Smd te ATCHAN. Wanneer het 350e Belgische Smd opgericht wordt krijgt hij de bevelvoering van een Flight. Vijf maand later verlaat hij deze eenheid om over te gaan naar het 232ste Smd waar hij deelneemt aan de Operatie "Jubilee" (DIEPPE) . Voor deze prestatie en wegens zijn brillant optreden wordt hem het Frans Oorlogskruis met bronzen palm toegekend met het volgend opschrift: "Belgisch Officier Vlieger die zijn Smd op schitterende wijze geleid heeft gedurende de 3 aanvallen op DIEPPE, en die op lage hoogte, de veiligheid verzekerd heeft van de grondtroepen en tevens de aanvallen van vijandige bombardementsvliegtuigenn doeltreffend hoeft weten af te slaan"

In September 1942 wordt hij Squadron Leader benoemd van het 129ste Smd. Eén jaar later verlaat hij dit Smd voor een kort verblijf in de Central Gunnery School. Hij volgt een conversie op Hawker Typhoon, alvorens op 24 februari 1944 het bevel over te nemen van het 263e Smd, waarmee hij deelneemt aan de aanvallen op de lanceerbasissen V1 in het Noorden van FRANKRIJK, alsook aan de vernietiging van vijandelijke radarstations en dit ter voorbereiding van de landing.

Tijdens de ontscheping in NORMANDIE, leidt GONAY zijn eenheid dag na dag in de strijd tegen de vijand door het uitvoeren van een groot aantal vuursteunopdrachten.

Op 14 juni, leidt hij een patrouille van 8 Typhoons, bijgestaan door 8 Spitfire XIV van het 610s Smd ter hoogte van JERSEY. Terwijl hij over CORBIERE vloog, bemerkte hij twee gewapende vissersboten waarop hij onmiddellijk de aanval inzet. Een muur van luchtafweer afkomstig van het eiland JERSEY en van de schepen voor de kust verspert hem de weg en zijn Typhoon wordt zwaar getroffen. Hij poogt nog te landen in hot noord-westen van het eiland, maar de landing is brutaal en het vliegtuig vat vuur. Hij overleeft de "crash" niet.

Henry GONAY wordt met militaire eer begraven op het militair kerkhof te JERSEY. Op 2 juli 1944 wordt hem het DFC verleend door Zijne Majesteit Koning George VI met de volgende melding: "Squadron Leader H. GONAY has completed 138 operational sorties and has displayed outstanding ability, courage and determination which have contributed largely to the successes achieved by his squadron. Squadron Leader GONAY has destroyed one enemy aircraft and damaged further three. He has also sunk a loo ton support vessel".

In oktober 1949 wordt zijn stoffelijk overschot gerepatrieerd en begraven op het kerkhof te EVERE

Majoor Vlieger Henry Gonay, DFC, is peter van de promotie leerlingen-piloten 89B