bio_Manu Geerts

 

In werkelijkheid heette hij Louis-Emmanuel GEERTS. Geboren te DUFFEL op 23 April 1907, was hij amper 19 jaar oud toen hij op 31 Mei 1926 de Militaire Luchtvaart vervoegde. Hij volgt eerst de vliegschool te WEVELGEM om nadien afgedeeld te worden bij een Jachtsmaldeel te SCHAFFEN.

Wanneer in September 1933 een vervolmakingscursus voor het vliegen georganiseerd wordt maakt "Manu" deel uit van de tweede ploeg monitors.

 Gekwetst op 10 Mei 1940, wordt hij naar FRANKRIJK geëvacueerd. Op 28 Mei 1940, dag van de capitulatie van het Belgisch Leger, bevindt hij zich in MARSEILLE. Van daaruit reist hij door naar MAROKKO waar hij de lotgevallen meemaakt van de vliegschool.

Wanneer het personeel van de school naar DUITSLAND wordt gestuurd, komt "Manu" in het Kamp van HAMMERSTEIN terecht waaruit hij echter ontsnapt.

Op 25 Maart 1942 begint hij aan het grote avontuur om via vele omwegen ENGELAND te vervoegen (door FRANKRIJK, over de Pyreneën naar SPANJE, PORTUGAL en GIBRALTAR).

"Manu" neemt dienst in de RAF op 25 September 1942. Na een heropleidingsperiode wordt hij opeenvolgend gemuteerd naar het 124e, 610e en 609e Smaldeel. Het is in het 609e Smaldeel dat de talenten van "Manu" zich pas volledig ontplooien. Hij krijgt het bevel over het 609e Smaldeel in Juni 1944, op het hoogtepunt van de strijd in NORMANDIE. Op dat ogenblik heeft hij reeds verschillende successen geboekt gedurende de gevechten.

Zijn opzienbarende prestaties worden herinnerd in zijn citatie voor de uitreiking van het Distinguished Flying Cross dat hem toegekend wordt op 24 Juli 1944:

"This officer has taken part in twenty-four sorties against heavily defended targets. He has shown a high standard of skill, courage and initiative, qualities which have earned him much success. He has destroyed two enemy aircraft and damaged several locomotives and barges."

Hierbij één van zijn wapenfeiten, verteld door Frank ZIEGLER in zijn "Geschiedenis van het 609e":

"On the 13th of August, after having received permission by Hitler, the German forces retreat behind the Seine. It actually seems that Manu GEERTS, at the head of eight Typhoons on an armed reconnaissance of the FALAIS-VIMOUTIERS-ARGENTAN area, was the very first man in the air to spot them. In the morning beneath mist and thick cloud the enemy may have felt secure. But finding a gap in the clouds and plunging down through it with his Squadron, Manu found tanks, guns, troop carriers and other vehicles crawling head to tail. Four tanks at once became "flamers", and the fire spread. The mission was perhaps the best that 609 as a rocket-firing squadron had yet archieved. It was Manu Geerts last mission as C.O. of 609. "

Deze veldslag werd bepalend. Deze stelde in feite een einde aan de gekende "Falaise pocket" en bracht de terugtocht en ondergang teweeg van de omsingelde vijand. Eens temeer had "Manu" erkenlelijkheid verdiend.

Enige tijd nadien gaat hij op rustperiode. Later wordt hij aangeduid als liaisonofficier bij het commando van de Jacht waar hij grote diensten bewijst aan de jonge Belgische piloten. Daarna zal hij belangrijke functies op zich nemen bij het Algemeen Inspectoraat van de Belgische Luchtmacht.

In 1948 neemt hij het bevel over van de Schietschool te KOKSIJDE en leidt hij de jonge piloten op in het luchtgevecht. Bij het bereiken van de leeftijdsgrens in 1959, verlaat hij de Luchtmacht met de graad van Luitenant-kolonel.

De waarde van deze officier, geliefd en gewaardeerd door allen, werd bevestigd door volgende vermeldingen op de Dagorde van de Krijgsmacht:

 • Oorlogskruis 1940 met Palm:

  Uitstekend jachtpiloot, operationeel sinds Januari 1943, beeft nooit opgehouden te volharden in de strijd. Heeft op 04 December 1943, tijdens een uiterst gevaarlijke opdracht boven EINDHOVEN (NEDERLAND), deelgenomen met zijn smaldeel aan een aanval op 14 Dorniers 127. Na 7 Dorniers vernietigd te hebben volgde de overwinning.
   
 • Bijkomende Palm op het Oorlogskruis:

  Heeft op 02 Januari 1944, tijdens een luchtgevecht boven vijandelijk gebied, een Focke Wolf 190 vernietigd en bracht aldus een tweede overwinning tot stand.
   
 • Leeuw op het Oorlogskruis:

  Heeft op 04 Januari 1944, tijdens een aanvalsopdracht boven het vastelands een Dornier 217 vernietigd, met de samenwerking van een andere piloot.
   
 • Ridder in de Kroonorde met Palm:

  Piloot met grote klasse, verdienstelijk officier. Heeft in NORMANDIE zijn Smaldeel geleid tijdens 49 aanvalsopdrachten als onmiddellijke steun aan het leger. Heeft sinds zijn laatste eervolle vermelding 3 tanks en 8 voertuigen vernietigd en 2 boten, een tiental tanks, een twintigtal voertuigen en zes elektrische installaties beschadigd.

Luitenant Kolonel VliegerManu Geerts, DFC, is peter van de promotie leerlingen-piloten 90B